smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

Op een kwekerij zijn vaak diverse soorten vogels, insecten en andere dieren te vinden. Wij zien vaak diverse mooie en bijzondere vogels onze kwekerij aandoen. En natuurlijk zijn we bijzonder trots op een koppeltje ijsvogels die al enkele jaren op de kwekerij komen broeden. De ijsvogel is een kleine vogel en is opvallend door zijn tropische kleuren. Hij heeft een snelle, rechte vlucht, vaak vlak langs het wateroppervlak. Hij kan op deze manier snelheden bereiken van maximaal 80 km per uur.

kwekerij de smallekamp ijsvogel met vis

De ijsvogel jaagt voornamelijk op kleine vissen..Hij vindt zijn prooi vanaf een tak die over het water uitsteekt, om daarvandaan met een snelle duikvlucht een visje te verschalken. Hij zit meestal onbeweeglijk stil op zijn uitkijkplaats, vaak met de vleugels gespreid en de snavel half open. Met zijn scherpe ogen kan hij in helder water de precieze positie van zijn prooi bepalen, waarna hij met snavel naar voren op zijn prooi duikt. De prooi bevindt zich meestal niet meer dan 25 cm onder het wateroppervlak. Hij duikt met hoge snelheid bijna loodrecht op zijn prooi, waardoor hij het wateroppervlak kan doorbreken. Om deze snelheid te ontwikkelen slaat hij tijdens de duik kort met zijn vleugels.

kwekerij de smallekamp ijsvogel duo

De ijsvogel broedt meestal twee à drie keer per jaar. Bij zeer gunstig weer of verlies van een broedsel kunnen vier broedsels per jaar plaatsvinden. Aan het begin van de paartijd in februari zoekt het mannetje een vrouwtje, meestal hetzelfde vrouwtje als het voorgaande jaar. Hij kan in de paartijd tot drie vrouwtjes bevruchten.

Net als de andere soorten ijsvogels broedt hij in holen die hij zelf in een steile oeverkant uitgraaft.

Na 18 tot 21 dagen broeden komen de eieren uit. Bij het uitkomen zijn de kuikens blind en naakt. De ouders voeden de kuikens met insecten, visjes en kleine kreeftachtigen. Na het verlaten van het nest nemen de jonge ijsvogels een tak in, vanwaar ze nog twee tot vier dagen worden gevoerd. Vaak is het ouderpaar dan al begonnen aan een tweede broedsel, in een andere nestgang. Na deze dagen worden de jongen weggejaagd of verlaten ze uit zichzelf het territorium van de ouders. Ze vormen het volgende jaar zelf een territorium.
De ijsvogel wordt maximaal 15 jaar oud.

ooievaarsite
Tevens mogen wij zo nu en dan een ooievaar aanschouwen. Helaas hebben wij deze nog niet permanent op ons nest gehad. Toch hopen wij dat ooit een mannetjes ooievaar een mooi vrouwtjes zal verleiden om bij ons te blijven.  

De mannelijke ooievaar weegt ongeveer 4,5 kg, een vrouwelijke ooievaar ongeveer 3,5 kg. Een ooievaar kan gemiddeld 30 jaar oud worden. 

Zoals de meeste van zijn verwanten, eet een ooievaar vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren staan op het menu.

Als twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar hun "liefde" met spectaculair snavelgeklepper. Ooievaars zijn niet trouw aan elkaar, maar 'nesttrouw'. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven. Een ooievaar is vruchtbaar vanaf het derde levensjaar.

 

 

kwekerij de smallekamp steenuil

Ook de steenuil is een vaste bezoeker van de kwekerij.

De steenuil is het kleinste uiltje van de Benelux. Klein gedrongen uiltje van 21 tot 23 cm. De steenuil heeft een platte kop en felle gele ogen. De steenuil leeft het liefst in een landschap met weilanden, fruitbomen en oude schuurtjes. Op onze kwekerij broeden ze in een uilenkast die hangt in een oude hoogstam perenboom. Het voedsel van de steenuil bestaat voornamelijk uit regenwormen, kevers, muizen en soms zelfs kikkers. 

De groene specht

kwekerij de smallekamp groene specht

De Bijenstal:

Op de kwekerij hebben wij ook een eigen bijenstal. De bijen hebben we voor de bestuiving van de fruitbomen en de planten in de plantenbordes. De bijen maken dankbaar gebruik van het stuifmeel dat de walnotenbomen vrijgeven in het voorjaar. De bijen gebruiken dit stuifmeel weer voor voeding van de larven.   De honing die we geslingerd hebben wordt op de kwekerij verkocht aan de liefhebbers van deze gezonde goudkleurige lekkernij.  

kwekerij de smallekamp klaprozen

Alle foto´s zijn genomen op kwekerij De Smallekamp.
Foto ijsvogels duo, vrouwtje met vis en steenuil door natuurfotograaf Jan Willem de Lange.
Ijsvogel mannetje door fotograaf Lars de Koning.
Groene specht en reebok fotograaf Martin de Koning.
Klaprozen door natuurfotograaf Arie Vermeer.
Vliegende ijsvogel met vis door natuurfotograaf Ernst Dirksen.