smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

De walnoot moet jong aangeplant worden. Bij het planten van oudere bomen is de terugslag groot. Tweejarige veredelingen van min. 1.80 meter hoog zijn het beste om aan te planten. Het wortelstelsel is dan 3 jaar houd. De planttijd is meestal tussen november en januari/februari.  Het plantgat moet groot genoeg zijn om de wortels er goed gespreid in te planten. De plantdiepte moet zodanig worden gekozen dat de bovenste zijwortels net onder het maaiveld liggen. Oppassen om niet te diep te planten, dat vertraagt de groei en kan tevens zorgen dat de boom dood gaat. De kwekerij diepte is meestal correct.  

De plantgaten voor jonge walnootbomen variëren van 30-60 cm doorsnee tot 30-50 cm diepte. Onderlaag los steken om eventuele harde laag te doorbreken (ploegzool). Beschadigde of gebroken wortels worden weggesnoeid. Geen andere wortels weghalen, dat tast de groeireserve aan en bemoeilijkt het aanslaan van de boom. De wortels worden uitgespreid en daartussen wordt de losse aarde goed aangedrukt. Eventueel in het plantgat tuinaarde of andere bodemverbeteraar ( Vivimus) toevoegen. (Geen verse compost!)

De boomspiegel (bovenkant plantgat) bedekken met blad of boomsnippers. De jonge bomen hebben het vaak moeilijk om het van het onkruid te winnen. De ondergrond moet daarom goed schoon worden gehouden,  Onkruid en gras beconcurreren de jonge bomen op licht, water en voedingsstoffen.

bomen plantseizoen