smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

De noten worden geoogst als ze rijp zijn, d.w.z. uit de bolsters vallen. Dit duurt per ras zo’n 2-3 weken. Bij aanplant van verschillende rassen kan de oogstperiode ca. 4 weken duren tussen half september en half oktober. Het (handmatige) rapen of rollen dient iedere 2-3 dagen te gebeuren om schimmelvorming op de noten te voorkomen De noten moeten zo snel mogelijk na het afvallen worden gewassen en gedroogd. Een geoefende raper raapt/rolt 120 kg per dag, een beginner ca. 60 kg.  De resten van de bolster en ander ongerechtigheden moeten worden verwijderd.         

Verse noten kunnen gekoeld enige dagen worden bewaard en zijn een delicatesse waarvan ook noten op brandewijn kan worden gemaakt. De meeste noten zullen langer bewaard moeten worden dan een paar dagen. Deze moeten dus worden gedroogd. Dit proces moet binnen 24 uur na het rapen starten, wij gebruiken gebruikte bollen-kisten met een gaasbodem, De eerste dagen op een droge plaats waar de wind er goed doorheen kan, Daarna stapelen we de kisten op in een droogruimte en plaatsen er enkele ventilatoren bij om het droogproces te versnellen.

Als de noot goed droog is (ter herkennen aan het breken van het tussenschotje, bij het horen van een 'krak' is de noot goed gedroogd) worden ze bij ons gekraakt en bij Mobipers geperst tot heerlijke gezonde walnotenolie. Deze koud geperste walnotenolie is verkrijgbaar in ons winkeltje op de kwekerij.

Walnotenolie 25 01 15walnotenroller website

Filmpje Walnotenroller