smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

Walnoten goed voor endotheelfunctie (onderzoek 2009)

Gezond endotheel produceert stikstof oxide (NO), wat vaatverwijdend werkt en een vaatvernauwing kan remmen.
Endotheeldisfunctie wordt waargenomen bij patiënten met slechts één risicofactor voor hart en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld hypertensie, een hoog cholesterol gehalte of diabetes mellitus.

Het dagelijks eten van walnoten heeft een gunstig effect op de cardiovasculaire gezondheid van patiënten met suikerziekte. Dat wordt geconcludeerd naar aanleiding van de resultaten van een nieuwe studie van onderzoekers van Yale University School of Medicine in de VS.

Het onderzoek betrof 24 suikerpatiënten met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. Bij de willekeurige helft van hen werd de voeding dagelijks aangevuld met 56 gram walnoten, bij de andere helft niet. Daarna volgde opnieuw een periode van 8 weken waarin deze behandelingen werden omgekeerd. Na iedere behandelfase werd, aan de hand van de flowgemedieerde vaatontspanning (FMD), de endotheelfunctie vastgesteld. Daarnaast werd onderzoek verricht ter bepaling van de verschillende bekende markers voor hart- en vaatziekten.

Uit analyse van deze gegevens bleek dat het met walnoten verrijkte dieet, ten opzichte van het dieet zonder walnoten, tot een significante verbetering van de endotheelfunctie leidde. Daarnaast ging het eten van walnoten gepaard met een stijging van de nuchtere glucosespiegel en dalingen van de totaal- en LDL-cholesterolspiegel. Dit vergeleken met de waarden bij aanvang. Deze veranderingen verschilden echter niet significant van die als gevolg van het controledieet zonder walnoten. Zowel het dieet mét als zonder walnoten leidde niet tot significante veranderingen in HbA1c, de insulinegevoeligheid en de verschillende antropometrische waarden.

Bron: Ma Y, Njike VY, [..], Katz DL. Effects of Walnut Consumption on Endothelial Function in Type 2 Diabetics: A Randomized, Controlled, Cross-Over Trial. Diabetes Care 2009 Oct 30 [Epub ahead of print]

 

Walnoten cholestrol verlagend.

Recent heeft een Amerikaanse studie van de University of California nogmaals bevestigd dat wal- of okkernoten het cholesterolgehalte in het bloed drastisch kunnen verlagen. De Amerikaanse studie toont aan dat de dagelijkse consumptie van walnoten de hoeveelheid van de 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed met 27 procent doet afnemen

Bron: www.gezondheid.be

 

Walnoten verkleind de kans op hartaandoeningen en infarcten

Het eten van walnoten of okkernoten na de maaltijd beperkt de schade die vet voedsel aan de bloedvaten kan toebrengen. De noten zouden de gezondheid van hart en bloedvaten zelfs meer ten goede komen dan het gebruik van olijfolie. Als dagelijks aanbevolen "dosis" wordt een 30-tal gram voorop gesteld (Ca 6 tot 10 stuks)

Algemeen wordt aangenomen dat de wanden van onze bloedvaten door het eten van verzadigde vetten steeds "harder" worden, zodat het risico op hartaandoeningen en infarcten toeneemt. Walnoten bevatten stoffen die de verharding kunnen voorkomen. Het Spaanse onderzoek werd opgenomen in het Journal of the American College of Cardiology.

Bron: Dagblad "De Metro" en "Het Laatste Nieuws"

 

Walnoten goed voor het cholestrolpeil

Walnoten bevatten niet alleen ellaginezuur of tanninen, een krachtige kankerbestrijder, ze zijn ook rijk aan gezonde mono-onverzadigde vetzuren. Uit studies is gebleken dat walnoten het cholesterolpeil kunnen doen dalen, zonder het triglyceride (vetten) peil in het bloed te doen stijgen.
Men raadt daarom aan om de olijfolie in vinaigrettes of saladedressings af en toe te vervangen door walnotenolie.

Bron: www.tuinkrant.com

Walnoten bevatten:

 • Omega 3 vetten
 • Magnesium
 • Vitamine E
 • Polyfenolen
 • Eiwitten
 • Vezels
 • Potassium
 • Plantensterolen
 • Vitamine B6
 • Arginine
 • Melatonine
 • Koper
 • Zink

Kortom een supernoot!

Mede door al bovengenoemde eigenschappen mogen de walnoten zich daarom scharen onder de superproducten ter bevordering van de gezondheid. Walnotenolie is heel erg aangenaam van smaak en vol met gezonde eigenschappen. Walnotenolie wordt voornamelijk door kleine telers in Frankrijk en Italië geproduceerd en is prijzig, maar een scheutje walnootolie in bijvoorbeeld in broodrecepten of als saladedressing garandeert een verrukkelijke smaak.

Bron: www.mens-en-gezondheid.infonu.nl

 

Walnoot vertraagt prostaatkanker

Het eten van walnoten zorg ervoor dat de groei van een tumor in de prostaat vertraagd wordt. Dat blijkt uit onderzoek. De walnoot beïnvloedt de genen die verantwoordelijk zijn voor de groei en de verbranding van de tumor op een positieve manier.

De onderzoekers stelden een dieet op voor muizen die zo genetisch gemanipuleerd waren dat ze prostaatkanker ontwikkelden. De helft van de muizen kreeg walnoten. De andere helft kreeg voedsel dat net zo vet was, maar geen walnoten bevatte. Na achttien weken waren de tumoren van de muizen die dagelijks walnoten hadden gegeten aanzienlijk kleiner. De groei van de tumor was met 30 tot 40 procent afgenomen.

Uit nader onderzoek moet blijken of walnoten hetzelfde effect op mensen hebben. Maar de onderzoekers zijn optimistisch. Hoewel de walnoot veel vet bevat, is de vrucht bijzonder gezond. Niet alleen prostaatkanker, maar ook hartziekten worden er door afgeremd.

Prostaatkanker wint terrein en treft alleen al in de Verenigde Staten één op de zes mannen. De ziekte wordt vooral veroorzaakt door omgevingsfactoren en dieet.

Bron: www.scientias.nl

 

Walnoot verkleint kans op borstkanker

 

Muizen die een dieet met daarin walnoten volgen, hebben een veel kleinere kans op borstkanker, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten een aantal muizen een gewoon dieet volgen. Een andere groep muizen kreeg een dieet voorgeschreven met daarin een kleine hoeveelheid walnoten. De dieren uit deze groep kregen de walnoten al heel jong binnen: eerst indirect – via de voeding van hun moeder – en later direct.

Aangepast
De muizen in het onderzoek waren zo aangepast dat ze met enorme snelheid kanker zouden ontwikkelen. Maar de walnoten staken daar een stokje voor. De muizen die walnoten aten bleken veel langzamer dan de muizen met het gewone dieet borstkanker te ontwikkelen. Ook het aantal tumoren was kleiner, net als de tumoren zelf.

Genen
De onderzoekers waren benieuwd hoe de walnoten dat precies deden en analyseerden de genen van de muizen. Ze ontdekten dat de noten invloed uitoefenden op genen die zowel in muizen als in mensen betrokken zijn bij de ontwikkeling van borstkanker.

Dieet
Het onderzoek laat zien dat het dieet een belangrijke rol speelt in de gezondheid. “Wat we in ons lichaam stoppen, maakt een groot verschil,” stelt onderzoeker Elaine Hardman. “Het bepaalt hoe het lichaam functioneert en hoe we reageren op ziekte en gezondheid.”

“De resultaten van dit onderzoek wijzen erop dat walnoten deel uitmaken van een gezond dieet en de kans op kanker bij toekomstige generaties kunnen verkleinen.” Veel walnoten hoeven we daarvoor niet te eten. Zo’n vijftig gram per dag zou al genoeg zijn.

UPDATE: het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het American Institute for Cancer Research en de California Walnut Commission. De wetenschappers benadrukken echter dat deze partijen op geen enkele manier invloed hebben gehad op het onderzoek en de resultaten ervan.

Bron: www.scientias.nl

 

Noten zorgen voor een goede hersenwerking.

In het blad Margriet van 30 april 2010 was een artikel te lezen over de goede eigenschappen van noten.

Het hoge gehalte aan B-vitamines die zorgen voor een goede hersenwerking en helpen vermoeidheid voorkomen.De E-vitamines helpen voor een mooie huid.Het magnesium in de noten is goed voor de spier en zenuwwerking, ook tegen stress.

Calcium zorgt op haar beurt voor rust en ontspanning.

En het zink in de noot is belangrijk voor het immuunsysteem en zorgt tevens voor mooi haar.

Zo ziet u dat noten een goed en hoogwaardig product is!!

 

Slechts 7 walnoten per dag verlagen de kans op hart- en vaatziekten.

Gezond leven hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn: slechts 7 walnoten per dag verlagen de kans op hart- en vaatziekten, schrijft de Daily Mail. De walnoot blijkt één van de gezondste noten te zijn.

Walnoten hebben – vergeleken met 8 andere noten – de meeste antixodanten. En ze zijn ook nog eens rijk aan gezonde vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Regelmatig noten eten zou de kans op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes type 2 verlagen. Maar tot nu toe was niet bekend welke noten het gezondst zijn.

Daarom vergeleken wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania 9 verschillende noten waaronder walnoten, hazelnoten, pinda’s en cashewnoten.

Walnoten kwamen als beste uit de bus.|

‘Een handjevol bevat bijna twee keer zo veel antioxidanten als eenzelfde hoeveelheid van elke andere noot. Maar helaas eten mensen er weinig van’, aldus onderzoeksleider Dr Joe Vinson. ‘Dit onderzoek toont aan dat walnoten vaker deel zouden moeten uitmaken van een gezond voedingspatroon.’

Het onderzoeksteam ontdekte niet alleen dat walnoten meer antioxidanten bevatten, maar ook meer krachtige antioxidanten. De antioxidanten die in walnoten werden gevonden hadden tussen de 2 en 15 keer zoveel meer kracht dan vitamine E, wat bekend staat om zijn antioxidante eigenschappen.

Een van de grote voordelen van walnoten is volgens dr. Vinson dat walnoten in de oorspronkelijke staat worden gegeten, dus ongeroosterd. Door het roosteren gaat de kwaliteit van de antioxidanten achteruit.

Volgens Dr. Vinson biedt een hoeveelheid van circa 7 walnoten het meeste gezondheidseffect.

Bron: Daily Mail

 

Handje noten goed voor de lijn

Dagelijks een handje nootjes gaat honger tegen en voorkomt buikvet. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Barcelona.

Noten verhogen het serotonineniveau in het lichaam. Die stof vermindert de eetlust, vergroot het geluksgevoel en verbetert de gezondheid van het hart. Volgens de onderzoekers is slechts één ons rauwe, ongepelde walnoten, amandelen en hazelnoten per dag genoeg voor de positieve gezondheidseffecten.

De onderzoekers zetten 22 mensen met het metabool syndroom – dat zich kenmerkt door overgewicht, hoge bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en een verhoogd cholesterol – op een dieet rijk aan noten. Zij werden vergeleken met 20 mensen die helemaal geen noten aten.

Degene die 30 gram noten per dag aten, hadden veel meer serotonine in het lichaam. De wetenschappers hopen dat een ander voedingspatroon in combinatie met de consumptie van noten, die rijk zijn aan gezonde vetten en antioxidanten, mensen met metabool syndroom kan helpen om gewicht te verliezen, de kans op diabetes type 2 te verkleinen en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Bron: Daily Mail