smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

Snoeien kan het beste in juni, wanneer de boom volledig uitgelopen is. Dit geeft de beste wondgenezing en een goede hergroei, zodat de boom in een goede evenwichtstoestand de winter in gaat. Bovendien is er weinig kans op het binnendringen van ziektekiemen, omdat de walnoot tijdens het groeiseizoen de grootste weerstand heeft.

Vruchtbare rassen die aanvankelijk stijl groeien, kunnen later toch breed uitgroeien door het uitzakken van de takken bij vaak grote vruchtdracht.

Het jaarlijkse snoei onderhoud is afhankelijk van de gekozen teelvorm. (plantafstand, ras en snoeivorm) over de snoei bij walnoten bestaat onder deskundigen nog meer verschil van mening dan bij andere fruitbomen, en dat wil wat zeggen! Voor snoeien geldt: jong beginnen en vaak, maar matig ingrijpen. Het weghalen van nog levende takken wordt door de walnoot slecht verdragen. Het kan alleen als de takken niet dikker zijn dan 5 cm, Grotere wonden genezen slecht en gaan vaak rotten. Dikkere takken alleen weghalen als ze afgestorven zijn.

enthout knippen 2013