smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

Als u een walnoot in de grond stopt dan groeit daar ongetwijfeld een boompje uit. En misschien ook nog wel een mooie en grote boom. Toch zult u altijd moeten afwachten of deze boom vruchten gaat dragen, hoeveel het er zijn en hoe groot ze worden. Het is mogelijk, maar zeker niet gegarandeerd dat dit een goede en productieve boom wordt. Daarom worden onze walnotenbomEnthout geknipt en bewaakten geënt.

 

In december-januari knippen we diverse soorten enthout van onze moederbomen. Dit enthout gaan we nu gebruiken om nieuwe bomen te enten. Enten is een veel gebruikte methode in de fruitteelt. Vruchtbomen worden bijna altijd geënt op een onderstam als gastheer.

Januari, februari en maart is normaal gezien de beste periode om te enten. Tijdens het enten wordt de ent vastgemaakt op een deel van een andere boom (de onderstam). Dit is ter verbetering (veredeling) van de boom, want door het enten krijgt de uiteindelijke walnotenboom de eigenschappen van de ent en dus de eigenschappen van de moederboom waar de ent vanaf geknipt is.

Hieronder laten wij middels een aantal foto´s zien hoe het enten bij ons in zijn werk gaat!
Enthout wordt op de juiste lengte geknipt. Belangrijk is om het gedeelte met de juiste knoppen te selecteren.
Het enthout wordt onder een speciaal voor "De Smallekamp" ontwikkelde entmachine met omega mes gelegd. 
Enthout entmachine 3

De cylinder drukt het hout in het mes, beide zijdes zijn scherp afgesneden.         
Een mooie omegasnede.
De ent en de onderstam worden beiden met het zelfde mes gesneden.
Dan passen ze als een puzzelstuk in elkaar!!
Omdat de stammen en enten diverse diktes kunnen hebben, is er voor meerdere diktes een mes beschikbaar. 

Om te zorgen dat de ent en de onderstam goed op de plek blijven wordt deze vastgezet met een elastisch entband. Het is de kunst om geen vrije ruimte te krijgen tussen de ent en de onderstam.  enthout met entwas

Om uitdrogen en infecties te voorkomen wordt de gehele wond afgedekt met entwas. Het soort wat wij gebruiken moet door middel van warmte vloeibaar gemaakt worden, belangrijk is om te zorgen dat de temperatuur van de entwas niet boven de 80 graden komt, om verbranding van de bast te voorkomen. 

De nieuw geënte boompjes zijn nu klaar voor de volgende behandeling, maar dat is het geheim van:   "De Smallekamp".