smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

Ton siteKwekerij "de Smallekamp", in 2006 opgericht door Ton Friesen en Cees Barneveld, heeft zich gespecialiseerd in het kweken van bijzondere vruchtbomen. Op de kwekerij staan vele soorten Juglans (walnoot). Hiervan hebben we al meer dan 140 verschillende soorten, zowel sier als vruchtrassen. Daarnaast meer dan 60 soorten Carya (Pecan).
Tevens hebben wij ook verschillende soorten Corylus (hazelnoot) wortelafleggers, maar ook geënte soorten op stam en meerdere soorten Castanea (eetbare kastanje).
Nu ook uitgebreid met meerdere soorten van de Asimina (Pawpaw) en Diospyros (Kaki)

Ook heeft u de mogelijkheid onze Voedsel Bostuin te bezichtigen. Hier vind u vele soorten planten, heesters en bomen. Ook zijn er verschillende soorten bloemenmengsels gezaaid. Deze mengsels geven door de variatie in soorten een drie sterren menu voor b.v hazen, bijen/insecten, fazanten/patrijzen en reeën. Van mei tot september is het één bloemenzee.

Tevens zijn we Nederlandse Collectiehouder van de Carya.

Door de vraag naar een standaardassortiment en massaproductie dreigen vele cultuur variëteiten verloren te gaan. Door deze selectieve vraag wordt hiermee ook het genetisch verkregen materiaal door eeuwen van selectie bedreigd. Wij willen met onze kwekerij proberen te voorkomen dat deze bijzondere bomen en heesters uit ons landschap verdwijnen. Vandaar dat wij dan ook werken met de NAK (Nederlands Algemene Keuringsdienst) Ook het gebruikte enthout is wanneer mogelijk NAK gecertificeerd. Wij hanteren strenge milieu regels op het gebied van onkruidbestrijding en beregening.
Ook gebruiken wij uitsluitend organische meststoffen ter verbetering van het bodemleven en bodemvruchtbaarheid. Het plantgoed wordt niet met chemische middelen behandeld. Wij proberen de flora en fauna zoveel mogelijk in stand te houden en zonodig te verbeteren.

Cees

Bent u op zoek naar een bijzondere boom, een beeldbepalende solitair voor een landschapstuin of misschien een kleinere boom/struikvorm voor een beperkter tuinoppervlak dan bent u bij ons aan het juiste adres.Wij hebben productie rassen maar ook mooie sierrassen, met bijzondere bladvorm, bladkleur, en een bijzondere met rode noten!!  

Wij zijn altijd graag bereid u van goed advies te voorzien in uw soortkeuze of in de aanleg van landschappen, kasteeltuinen of parken.

Plantseizoen van bomen uit de volle grond is weer gestopt.
Wel zijn er nog kleine maten verkrijgbaar in pot.
Dit zijn voor de walnoten de `Broadview’.
Verder nog aantal hazelnoten, kastanje, pawpaw en kaki.

Alleen op de zaterdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn we op de kwekerij aanwezig.