smallekamp facebook smallekamp twitter smallekamp youtube

Nieuwsbrief November 2016- exclusieve filmopname NPO 2 BinnesteBuiten.

 

Nieuwsbrief November 2016

De Smallekamp op NPO 2.
 Woensdagavond 23 november 2016, 18:50 uur zal bij het programma ‘BinnesteBuiten’ op  NPO 2 de opnames die afgelopen 17 oktober op de kwekerij zijn opgenomen worden uitgezonden.
Tijdens deze uitzending nemen wij de kijkers mee op een rondleiding op onze kwekerij, waarbij we vertellen over de “bijzondere vruchtbomen” welke bij ons gekweekt worden. Ook de natuur op  de kwekerij zal hierbij aan de orde komen.
De opnames hebben de hele dag in beslag genomen en meerdere opnames moesten worden overgedaan.
Alleen de laatste opname tijdens het ‘proosten’, was de enige opname die we niet vaak genoeg konden overdoen !
We kijken terug op een leuke en leerzame dag in het ‘filmvak’ .
Door het geduld van geluidsman, cameraman en regisseur is het volgens de producer Wilke Arts een erg leuke opname geworden.
Dit KRO-NCRV programma “BinnensteBuiten”, wordt elke werkdag uitgezonden om 18.50 uur op NPO 2, en de kijker wordt dagelijks getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken.
 
Plantseizoen start  op  zaterdag 19 november 2016.
De bomen hebben het blad weer laten vallen, dus kan het verplanten van bomen en struiken weer aanvangen.
Daarom zijn we vanaf 19 november 2016 tot half maart 2017 op de zaterdagen en woensdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur op de kwekerij aanwezig.Van 24 december t/m 4 januari zijn we gesloten.Plant tips:

  • Zorg dat de wortels tijdens transport niet uitdrogen en of bevriezen.
  • Maak het plantgat groot genoeg en zorg dat er geen storende laag (ploegzool) aanwezig is zodat de penwortel van de walnotenboom zonder moeite de diepte in kan groeien.
  • Zet een boompaal op het westen van de boom. Na drie à vier jaar kan de paal verwijderd worden. Breek de paal niet af, maar haal deze wanneer mogelijk in zijn geheel eruit. Resten van de paal gaan beschimmelen en kunnen giftige stoffen afgeven aan de jonge wortels van de boom.
  • Plant de boom op de zelfde diepte als op de kwekerij. Bij te diep planten kan de bast aangetast worden en dit belemmerd het voedseltransport van de boom.
  • Meng tuinaarde/potgrond door de bestaande aarde en breng dit terug op de wortels.
  • Schud aan de boom zodat de grond ook tussen de wortels kan wegzakken.
  • Trap de grond goed aan en zet de boom vast aan de boompaal met behulp van een boomband.
  • In het voorjaar de boom goed in de gaten houden en bij droogte op tijd water geven.

 Walnoten weer gerold
Dit jaar was een goed jaar voor de walnoot. Nachtvorsten in het voorjaar hebben bij ons de vrouwelijke bloemen niet aangetast. De moederboom van de Juglans regia ‘Chiara’ gaf maar liefst rond de 150 kilo noten.
Wel waren er dit jaar meer meldingen van bacteriebrand. Oorzaak hiervan kan zijn geweest de hoge luchtvochtigheid en hogere temperaturen in de seizoenen. http://www.desmallekamp.nl/nl/ziektes-en-plagen De walnoten hebben we in oktober elke avond  gerold, ze liggen nu te drogen op gaaskisten.
Als ze goed gedroogd zijn zullen ze door cliënten van Pluryn gekraakt worden. Deze mensen werken 1 dag per week op onze kwekerij en doen daar veel hand en span diensten.
De gekraakte noten zullen dan door MobiPers koud geperst worden. Na de persing krijgen wij dit gele goud weer terug in 250 ml flesjes.

 
Kwekerij de Smallekamp | Hardenbrinkweg 24 | 8071 SM  Nunspeet
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | website: www.desmallekamp.nlCopyright © Kwekerij "de Smallekamp"  alle rechten voorbehoudenUitschrijven van deze nieuwsbrief